Sosyal Medyada 15 Yaş Sınırı: Yaş Doğrulama ve Çocuk Hesapları

Yazar: Av. Mücahit Çelik
Tarih: 10.10.2026
74

10 Ekim 2026 tarihli ve 33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Ağ Sağlayıcı Tarafından Çocuklara Özgü Ayrıştırılmış Hizmet Sunulmasına ve Yaş Doğrulamaya İlişkin Yönetmelik, sosyal medya kullanımında yaş doğrulamasını ve çocuk hesaplarına yönelik koruyucu tedbirleri düzenlemektedir. Yönetmelik kapsamında 15 yaşını doldurmamış çocuklara sosyal ağ hizmeti sunulamayacak; 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış kullanıcılara ise özel güvenlik ve gizlilik kuralları uygulanacaktır.

Düzenleme 1 Kasım 2026 tarihinde yürürlüğe girecektir. Mevcut hesapların yaş doğrulaması için ayrıca 31 Mart 2027 tarihine kadar geçiş süreci öngörülmüştür. Bu nedenle yayımlanma tarihi ile uygulamanın başlayacağı tarihin birbirinden ayrılması önemlidir.

Sosyal Medyada Yaş Sınırı Kimleri Kapsıyor?

Yönetmelik, Türkiye’den erişilebilen yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarını kapsamaktadır. Düzenlemede belirli platformların isimleri tek tek sayılmamış; sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların metin, görüntü, ses ve konum gibi içerikler oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan hizmetler esas alınmıştır.

Yaş bakımından temel ayrım şöyledir:

  • 15 yaşını doldurmayanlar: Sosyal ağ sağlayıcı bu kişilere hizmet sunamayacaktır.
  • 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış olanlar: Çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmetlerden yararlanacaktır.
  • 18 yaşını dolduranlar: Çocuk hesaplarına özgü sınırlamaların dışında kalacak; ancak hesap oluşturma aşamasındaki yaş doğrulama yükümlülüğü genel olarak uygulanacaktır.

Yönetmelikte çocuk, daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişi olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla medeni hukuk bakımından erken erginlik kazanılması, bu yönetmelikteki çocuk hesabı kurallarını kendiliğinden ortadan kaldırmaz.

15 Yaşından Küçük Çocuk Ebeveyn İzniyle Hesap Açabilir mi?

Yönetmeliğin 5. maddesinde, sosyal ağ sağlayıcının 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacağı belirtilmiştir. Bu yasak bakımından ebeveyn iznine dayalı bir istisna düzenlenmemiştir. Yaş doğrulaması sonucunda 15 yaşını doldurmadığı belirlenen çocuğun hesap açma talebi reddedilecektir.

Örnek: 14 yaşındaki bir çocuk için anne veya babasının hesap açılmasına izin vermesi, yönetmelik kapsamında hizmet sunulmasını mümkün hâle getirmez. Ebeveyn kontrol araçları, asgari yaş şartını kaldıran bir izin sistemi değildir.

e-Devlet Üzerinden Yaş Doğrulaması Nasıl Yapılacak?

Yönetmeliğin 6 ve 7. maddelerine göre hesap oluşturulurken kullanıcının yaş durumu, e-Devlet Kapısı üzerinden üretilen yaş doğrulama belirteci ile doğrulanacaktır. Kullanıcı, e-Devlet üzerinden erişilen hizmet aracılığıyla belirteci oluşturacak ve ilgili sosyal ağ platformuna yükleyecektir. Platform da belirtecin doğruluğunu kontrol ederek kullanıcının yaş grubunu tespit edecektir.

Belirteç yalnızca kişinin 15 yaşını doldurup doldurmadığını; doldurmuşsa 18 yaşını doldurup doldurmadığını gösterecektir. Bunun dışında kişisel veri, sosyal medya kullanıcı adı veya kullanıcıyı üçüncü kişiler bakımından belirlenebilir kılan başka bilgi içermeyecektir. Platform, bu belirteci yaş doğrulaması dışında bir amaçla kullanamayacaktır.

Bu sistemde e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapılması ile kimlik bilgilerinin sosyal medya platformuna aktarılması farklı işlemlerdir. Yönetmelik, platforma sunulan belirtecin yalnızca belirtilen yaş eşiklerine ilişkin bilgi taşımasını öngörmektedir.

Doğrulanmış bir hesabın yaş grubuna aykırı kullanıldığına ilişkin makul şüphe oluşursa hesap askıya alınabilecek; yeniden kullanım için belirteçle yaş doğrulaması gerekecektir. Türkiye’de yerleşik olmayıp geçici olarak bulunan kullanıcılar için ise pasaport bilgileri üzerinden erişilen hizmetle istisnai belirteç oluşturulmasına ilişkin özel usul bulunmaktadır.

15–17 Yaş Grubundaki Hesaplarda Neler Değişecek?

Yönetmeliğin 8. maddesi, çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmetin kapsamını belirlemektedir. Bu hesaplarda yalnızca bir uyarı gösterilmesi yeterli olmayacak; platformun hesap özelliklerini ve hizmet sunumunu çocukların korunmasına uygun şekilde düzenlemesi gerekecektir.

  • Hesaplar gizli olacak: Çocuk hesapları kamuya açık hesap seçeneğiyle sunulamayacaktır.
  • Mesajlaşma sınırlandırılacak: Çocuğa ancak takip ettiği hesaplar mesaj gönderebilecek; mesajlarda görüldü bilgisi bulunmayacaktır.
  • Takip bilgileri korunacak: Takipçi ve takip edilen hesap bilgileri, hesap sahibi çocuk dışındaki hesaplara gösterilmeyecektir.
  • Canlı yayın açılamayacak: Çocuk hesaplarında canlı yayın açma özelliğine yer verilemeyecektir.
  • Ardışık görsel akış sınırlandırılacak: Görsel içeriklerin kaydırma, dokunma, tıklama veya kendiliğinden art arda sunulmasını sağlayan arayüz ve işlevler sunulamayacaktır.
  • Davranışa göre kişiselleştirme yapılamayacak: Çocuk hesapları çocuğun davranışlarına göre özelleştirilemeyecek; kişisel verileri profilleme veya kişiselleştirilmiş ticari reklam için kullanılamayacaktır.
  • Ekran görüntüsüne karşı tedbir alınacak: Platformlar, çocuğun profil fotoğrafı, hesabı, paylaşımları ve görsellerinin başkalarınca ekran görüntüsünün alınmasını önlemek için gerekli teknik tedbirleri almakla yükümlü olacaktır.

Ekran görüntüsüne ilişkin hüküm, platforma teknik tedbir alma yükümlülüğü getirmektedir. Bu hükmü, internette paylaşılan bir görselin hiçbir yöntemle kopyalanamayacağı yönünde mutlak bir güvence olarak değerlendirmemek gerekir.

Telefon Rehberi Eşleştirmesi ve Hesap Önerileri Yapılabilecek mi?

Çocuk hesapları; telefon rehberleri, e-posta adres defterleri ve diğer platformlardaki kişi listeleriyle senkronize edilemeyecektir. Üçüncü kişilerin iletişim bilgileri kullanılarak çocuğun hesabının bulunabilir veya önerilebilir hâle getirilmesi de engellenecektir.

Çocuğun hesabı başka hesaplara, başka hesaplar da çocuğa takip önerisi olarak sunulamayacaktır. Buna karşılık hesap güvenliği, hesabın kurtarılması veya ebeveyn denetimi gibi yönetmelikte belirtilen amaçlarla yalnızca ebeveyne ait iletişim bilgilerinin işlenmesi, yasaklanan rehber senkronizasyonu kapsamında sayılmamıştır.

Ebeveynler Hangi Kontrolleri Yapabilecek?

Yönetmeliğin 9. maddesine göre sosyal ağ sağlayıcılar, Türkçe dil seçeneği bulunan, kolay erişilebilen ve farklı cihazlarda çalışabilen ebeveyn kontrol araçları sunacaktır. Bu araçlar anne, baba veya vasi gibi çocuk hakkında yasal olarak karar verme yetkisine sahip kişiler tarafından kullanılabilecektir.

  • Hesap ve özellik ayarlarının kontrol edilmesi,
  • Satın alma, kiralama ve ücretli üyelik işlemlerinin ebeveyn iznine veya onayına bağlanması,
  • Ücretli işlemler için harcama limiti belirlenmesi,
  • Kullanım süresinin izlenmesi ve sınırlandırılması,
  • Konum paylaşımına ilişkin mekanizmaların yönetilmesi sağlanacaktır.

Kontroller etkinleştirildiğinde çocuğa açıkça bilgi verilecektir. Bu araçların çocuğun mahremiyetini orantısız biçimde ortadan kaldırmayacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Ebeveyn kontrolü sunulması, platformun diğer koruyucu tedbirleri uygulama yükümlülüğünü kaldırmaz.

Mevcut Sosyal Medya Hesapları Kapatılacak mı?

Yönetmeliğin geçici 1. maddesi, yürürlük tarihinden önce açılmış ve yaş doğrulama belirteciyle doğrulanmamış hesaplar için özel bir geçiş süreci öngörmektedir. Bu hesapların 31 Mart 2027 tarihine kadar en az bir defa belirteçle doğrulanması gerekmektedir.

Kontrol sonucunda 15 yaşını doldurmadığı belirlenen çocukların hesapları, bilgi verilerek kapatılacaktır. Hesabın kapatılmasına itiraz edilirse veriler itiraz sürecinin sonuçlanmasının ardından; itiraz mekanizması işletilmezse gecikmeksizin silinecektir. 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış çocukların mevcut hesapları ise ayrıştırılmış hizmet kurallarına tabi olacaktır.

Örnek: 16 yaşındaki bir kullanıcının mevcut hesabı, yalnızca 18 yaşından küçük olduğu için kapatılmayacaktır. Yaş doğrulaması sonrasında gizlilik, mesajlaşma, canlı yayın ve diğer özellikler bakımından çocuk hesabı kuralları uygulanacaktır.

Yaş Yanlış Belirlenirse veya Hesap Hatalı Kapatılırsa Ne Yapılmalı?

Yönetmeliğin 10. maddesi, yaş doğrulama sonucuna, hesabın askıya alınmasına veya kapatılmasına ve koruma tedbirlerine karşı başvuru ve itiraz imkânı tanımaktadır. Platformun Türkçe dil seçeneği bulunan, ücretsiz ve erişilebilir bir mekanizma kurması zorunludur.

Başvurular yalnızca otomatik sistemlerle değerlendirilemez; anlamlı insan incelemesine tabi tutulmalıdır. Başvuru veya itiraz sonuçlanıncaya kadar hesaba ait içerik ve kişisel veriler silinemez. Sonuç bildiriminde, Siber Güvenlik Başkanlığına şikâyette bulunulabileceği ve yargı yoluna başvurulabileceği de açıklanmalıdır.

Hatalı işlemle karşılaşan kullanıcının, platformun bildirimini, işlem tarihini, hesap bilgilerini ve başvuru numarasını saklaması yararlı olacaktır. Başvurulacak yargı yolu ve talep edilebilecek hukuki koruma, uyuşmazlığın ve işlemin niteliğine göre ayrıca değerlendirilmelidir.

Çocuğa veya Anne Babaya Para Cezası Getirildi mi?

Yönetmeliğin 11. maddesindeki yaptırım düzenlemesi, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılara yöneliktir. Bu yönetmelik, yalnızca yaş sınırına aykırı hesap kullanılması nedeniyle çocuğa veya ebeveyne uygulanacak ayrıca belirlenmiş bir para cezası içermemektedir.

Platformlara uygulanacak yaptırımlar bakımından 5651 sayılı Kanun’un ek 4. maddesindeki ilgili hükümlere atıf yapılmaktadır. Yaptırım uygulanmadan önce aykırılık platforma bildirilecek ve giderilmesi için niteliğine göre makul süre verilecektir. Değerlendirmede ihlalin ağırlığı, süresi, etkilenen çocuk sayısı ve platformun iyi niyetli uyum çabası dikkate alınacaktır.

Aileler İçin Uygulama Takvimi ve Dikkat Edilecekler

  • 10 Ekim 2026: Yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihtir.
  • 1 Kasım 2026: Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği tarihtir.
  • 31 Mart 2027: Geçiş hükmü kapsamındaki mevcut hesapların yaş doğrulaması için son tarihtir.

Ailelerin çocuklarının hesap yaşını ve gizlilik ayarlarını kontrol etmesi, platformların yaş doğrulama duyurularını izlemesi ve ebeveyn kontrol araçlarını çocuklarıyla birlikte değerlendirmesi yararlı olacaktır. Mevcut hesaplara tanınan geçiş süresi, yönetmeliğin bütün hükümlerinin 31 Mart 2027’ye ertelendiği anlamına gelmemektedir.

Osmaniye’de Sosyal Medya ve Çocukların Dijital Hakları

Düzenleme, Osmaniye dâhil Türkiye genelinde çocukların sosyal medya kullanımı ve ailelerin dijital denetimi bakımından yeni yükümlülükler getirmektedir. Hesabın hatalı kapatılması, yaşın yanlış belirlenmesi veya kişisel verilerin korunmasına ilişkin uyuşmazlıklarda somut olayın belgeleri ve platformun verdiği cevap birlikte incelenmelidir.

Av. Mücahit Çelik tarafından hazırlanan bu yazı, 10 Ekim 2026 tarihinde yayımlanan yönetmelik esas alınarak genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Yaş doğrulama belirtecinin teknik işleyişi ve uygulama ayrıntıları bakımından Siber Güvenlik Başkanlığının yayımlayacağı rehber ve düzenlemeler ayrıca takip edilmelidir.

Kaynak: 10 Ekim 2026 tarihli ve 33396 sayılı Resmî Gazete, Sosyal Ağ Sağlayıcı Tarafından Çocuklara Özgü Ayrıştırılmış Hizmet Sunulmasına ve Yaş Doğrulamaya İlişkin Yönetmelik. Yönetmelik metnini incelemek için tıklayınız.

Not: Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır, hukuki tavsiye niteliği taşımaz ve somut olayınıza özgü bir avukatlık ilişkisi kurmaz. Güncel mevzuat ve olayınızın özellikleri için bir avukata danışmanız önerilir.

Yorumlar (0)

Bu makaleye henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Gönder'e tıklayarak, ad-soyad ve yorum metninizin Gizlilik ve KVKK Aydınlatma Metni kapsamında işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

İlgili Yazılar
Popüler Makaleler
Popüler Kararlar
Av. Mücahit Çelik